En framgångsrik försäljning!

 

FÖRBEREDELSER

En försäljning inleds med ett möte i din bostad. Vi pratar om hur en försäljning går till, vilken kundgrupp bostaden i första hand vänder sig till och om ni som säljare har några speciella önskemål i försäljningsprocessen. Mäklaren samlar in fakta om bostaden och gör en värdering. Förmedlingsuppdrag undertecknas.

Vi vill veta vad som är bäst med att bo just här! Är det området, grannarna, närheten till skolan eller kanske uteplatsen för morgonkaffet? Vi vill få reda på guldkornen så att vi kan förmedla det till spekulanterna!

FOTOGRAFERING

Vi bokar tid för fotografering och eventuell styling. För att få ut så mycket som möjligt av fotograferingen har vi sammanställt tips på vad du kan förbereda innan fotografen kommer. Generellt kan man säga att det är viktigt med välstädade rum. Ett rum med många    saker kan se rörigt ut och ge intryck av att vara mindre än det är. Du/ni förbereder så mycket ni  vill och kan. Meddela oss om ni vill anlita stylist inför fotografering eller visning.

 

ENERGIDEKLARATION (VILLA)

Från år 2009 ska alla hus som säljs energideklareras. Kravet på energideklaration kommer från ett EU-direktiv som syftar till att minska energianvändning och växthusgaser. Rent praktiskt går det till så att en energiexpert kommer hem till er och samlar in information om husets storlek,  värme– och elförbrukning, ventilation, typ av fönster m.m. Därefter sammanställs informationen. Huset får en energiprestanda som uttrycks i enheten kWh/m2 och år, det vill säga antalet kilowattimmar (kWh) som förbrukas per kvadratmeter (m2) och år. I energideklarationen redovisas ofta förslag på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. Även bostadsrätter ska ha en energideklaration vid försäljning. Bostadsrättsföreningen ordnar det.

 

OBJEKTBESKRIVNING

All information som mäklaren samlat in, samt bilder och planritningar sammanställs till en objektbeskrivning. Du som säljare ska läsa objektbeskrivningen noga och kontrollera att all information är korrekt. Först när du godkänt beskrivningen läggs bostaden ut till försäljning.

 

SNART TILL SALU

Skapa bästa möjliga förutsättningar inför din försäljning med vår kostnadsfria tjänst Snart till salu.

 

MARKNADSFÖRING

Din bostad marknadsförs på vår hemsida ronnemaklaren.se, Hemnet och Blocket bostad. Via Hittahem.se syns bostaden digitalt på bla hd.se, Sydsvenskan och Dagens industri. Bostaden sprids även via Rönnemäklarens Facebook-sida. Till-salu-skyltar finns på vårt kontor på Skolgatan 7 och på Swedbanks kontor i Ängelholm.

 

VISNING

Vi arbetar med personliga visningar. På det sättet kan vi prata med varje spekulant och få veta mer om deras tankar och behov. I och med det så kan vi exempelvis lyfta fram hur planlösningen enkelt kan förändras för att passa deras familj eller hur praktiskt det är med bra cykelvägar till skolan.

 

BUDGIVNING

Budgivningar är både jobbiga och spännande. Vi på Rönnemäklaren håller ofta budgivning via sms. Spekulanter som är med i en budgivning får en individuell kod som gör att de kan lägga bud via sms. När nya bud läggs får samtliga budgivare, och säljaren, omgående information om buden vilket gör att alla har samma förutsättningar. För att visa att budgivningen gått rätt till så får köpare och säljare en budgivningslista med namn, kontaktuppgifter, bud och tidpunkt för bud. Viktigt att tänka på är att säljaren har fri prövningsrätt och inte behöver sälja till den som lagt det högsta budet. Ett bindande avtal finns först när köpekontraktet är undertecknat av bägge parter. Om fastighetsmäklaren tar emot bud efter avslutad budgivning men innan köpekontraktet undertecknats har mäklaren skyldighet att framföra budet till säljaren.

 

BESIKTNING

Ofta görs överlåtelsebesiktning efter att köpekontrakt undertecknas. I köpekontraktet finns då en paragraf att köparen har rätt att utföra en besiktning av huset fram till ett visst datum. Skulle det framkomma fel på besiktningen har köparen rätt att hoppa av köpet, fram till ett visst datum, utan att betala skadestånd.

 

HANDPENNING

När köparen godkänt besiktningen är affären klar. Då betalas 10% av köpeskillingen i handpenning. Handpenningen sätts in på Rönnemäklarens klientmedelskonto, därifrån drar vi vårt arvode och betalar sedan ut resterande till säljaren.

 

KAN JAG TA MED MIG HATTHYLLAN NÄR JAG FLYTTAR?  FAST OCH LÖS EGENDOM

Ja, du kan ta med dig hatthyllan när du flyttar, men bara om du och köparen kommit överens om det. Hos oss får du information om vad köparen kan förvänta sig vad som ska finnas i bostaden när de flyttar in. Visste du exempelvis att torkvindan ska vara kvar (om du har en sådan)?

 

FLYTTSTÄDNING

Flyttstädning är något som ofta skapar irritation mellan köpare och säljare. För att undvika detta bör du som säljare veta vad köparen kan förvänta sig. Kontakta oss så berättar vi mer. Vill du anlita städbolag så går det givetvis bra.

 

FÖRSÄKRING MOT DOLDA FEL

Rönnemäklaren erbjuder möjligheten att teckna försäkring mot dolda fel. Läs mer om försäkring här!

 

KAPITALVINSTBERÄKNING

Vi hjälper till med kapitalvinstberäkningen. Försäljningen av din bostad ska deklareras året efter köpekontrakt/överlåtelseavtal skrevs. Det innebär att om köpekontrakt undertecknas i december 2016 så ska deklaration av försäljningen göras 2017, oavsett om ni haft tillträde eller ej. Fråga din mäklare om du är osäker!